Home » Blog » Rug- en/of schouderklachten » Waarom je water moet drinken bij rug- en schouderpijn
Waarom water drinken bij rug- en schouderklachten

Waarom je water moet drinken bij rug- en schouderpijn

door | 14 mrt, 2019 | Rug- en/of schouderklachten

Waarom je water moet drinken bij rug- en schouderpijn

Heb je last van rug- en/of schouderklachten?

Steeds weer die terugkerende pijn?

Belemmerd de pijn jou in het soepel bewegen?

Kan je je functie bij de thuiszorg niet meer goed uitoefenen?

Denk je er zelfs over om van baan te veranderen?

Het allerbelangrijkste wat jij direct zelf kan doen is: water drinken!

Waarom dit zo belangrijk is bij rug- en/of schouderklachten vertel ik je in deze blog.

Water is voor de vissen!

 

Toen ik nog bij de thuiszorg werkte en mensen aan mij vroegen wat ik wilde drinken en ik om een glas water vroeg, kreeg ik vaak te horen: ‘Water is voor de vissen!!!!’ Als ik dan vertelde dat we minstens voor 70% uit water bestonden keken ze me heel verbaasd aan. Maar het is echt waar!

Het menselijk lichaam bestaat voor ruim 2/3 deel uit vocht. Dat is ongeveer 70%!!!

Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Het zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van alle cellen. Heel veel processen verlopen ook via dit lichaamsvocht. Alle stoffen die je eet, zoals voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, en alles wat je in- en uitademt, zoals zuurstof en koolzuurgas, worden door dit vocht getransporteerd.

Ook alle hormonen, die je lichaam zelf produceert, worden door het lichaamsvocht vervoerd naar de juiste plekken. En de zenuwprikkels worden via dit water in je lichaam geleidt. Bovendien worden alle cellen geregeld vervangen voor nieuwe. Alle oude cellen moeten afgevoerd worden.

De schadelijke stoffen, die wij eten en inademen, worden door het water aangevoerd en hopelijk ook weer afgevoerd. Bacteriën, zware metalen en vrije radicalen vinden hun weg via deze banen. Al deze processen via het lichaamsvocht noemen we de waterhuishouding van je lichaam.

Jouw waterhuishouding

 

Gemiddeld bestaan we dus voor 70% uit water. Zonder voedsel kan je nog best lang leven, maar zonder water overlijd je binnen 4 á 5 dagen. Water is dus essentieel om te kunnen leven. Daarom is het doorstromen van dit water in je lichaam heel belangrijk.

Laatst kwam een cliënt bij mij en hij vertelde dat hij zijn pillen ’s morgens met water innam, maar verder dronk hij alleen koffie. Koffie is laxerend, dus je kan je voorstellen wat er met zijn waterhuishouding gebeurde. Simpel gezegd: hij kwam stelselmatig vocht te kort. Hij was uitgedroogd, maar omdat het bij hem een heel langzaam proces was, kon je dit niet zien.

Het gevolg was dat bij deze meneer zijn spieren scheurden. De hersenen zullen altijd als eerste water krijgen, dus wordt het als eerste onttrokken aan de spieren en botten. En vooral de tussenwervelschijven kunnen hier grote last van hebben.

 

Hoe stroomt jouw waterhuishouding

 

Laten we beginnen bij het begin. Je neemt een glas water. Dit water gaat via je maag naar je darmen. In je darmen wordt het vocht opgenomen en toegevoegd aan de bloedbaan.

De arteriële banen voeren het naar de rest van je lichaam tot in de kleinste haarvaatjes. Daar treedt door de osmotische druk het water inclusief voeding, vitaminen, mineralen en zuurstof uit de bloedbaan en komt in de lymfe terecht.

Lymfe is het vocht tussen de bloedbanen en alle cellen in. Het vervoerd alle zuurstof, voedingsstoffen, vitaminen en mineralen van de bloedbaan naar de cellen. Ook neemt lymfe het vet rechtstreeks op uit de darmen en vervoerd deze naar alle cellen die dit nodig hebben.

Als alle cellen zijn voorzien van zuurstof en voedingsstoffen, geven deze de afvalstoffen weer af aan het lymfevocht en via deze nemen de veneuze adertjes 90% van het vocht weer op. De overige 10% wordt afgevoerd via de lymfebanen en komen via de lymfeknopen en het grote lymfevat weer in de bloedbaan terecht.

Daarna wordt het via de uitscheidingsorganen je lichaam uit gevoerd. Dus via jouw urine, ontlasting, zweet en uitademing.

Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Een manuele lymfedrainage volgens Vodder kan hierbij helpen. (Zie verderop in deze Blog)

Laat het water stromen

 

Je kan je misschien wel voorstellen dat als het vocht niet goed doorstroomd er ophoping van de afvalproducten kan ontstaan. Bijna alle ziektes ontstaan door ophoping van afvalstoffen en deze afvalstoffen kan je alleen afvoeren via vocht. Dus het is heel simpel: laat het vocht in je lichaam goed stromen!

Daarom kan ik niet vaak genoeg zeggen: Drink genoeg water! Ook al heb je weinig tijd, een glas water is snel opgedronken. Ook tijdens je werk!

Met water bedoel ik dus ook echt water. Geen koffie, zwarte thee, alcohol, en ook geen fris en sapjes. Ik dacht vroeger ook dat je beter sapjes kon drinken i.p.v. fris. Maar inmiddels weet ik dat je dan ook veel te veel suikers binnen krijgt.

Doordat mensen te veel suiker binnen krijgen zijn er te veel mensen met overgewicht. Te zwaar wegen is nou niet bepaald een gunstige omstandigheid als je rug- of schouderklachten hebt. Maar goed dat is een ander onderwerp. Het belangrijkste is dat je echt veel beter gewoon (liefst lauw) water kan drinken.

Toiletbezoek

 Om het water te laten stromen, moet je dus genoeg water tot je nemen, zodat er ook weer water afgevoerd kan worden. Een veelgehoorde klacht als antwoord op dit advies is: ‘Maar dan moet ik zo vaak naar de wc!’ Dit kan een groot bezwaar zijn, zeker als je van cliënt naar cliënt gaat tijdens je werk.

Het klopt ook dat je in het begin vaker naar de wc moet als je meer water gaat drinken. Je kan dit zien als een plant die in hele droge aarde staat. Als je er water opgooit, stroomt het water langs de zijkant van de pot weer weg. De grond moet eerst week gemaakt worden en dat duurt even. Zo is dat ook bij je botten en spieren. Ze nemen niet direct het water op, want ze zijn al een beetje uitgedroogd, net als de grond in die pot. Het is dus een langzaam proces.

Blijf daarom volhouden om meer te drinken!

Drink ongeveer twee liter per dag, waarvan het meeste ’s morgens direct na het opstaan. Na verloop van tijd zullen je spieren het vocht opnemen en later ook je botten. Ze zullen steviger, krachtiger en ook elastischer worden. De tussenwervelschijven zullen betere schokdempers hebben. Jouw gewrichten zullen beter gesmeerd worden.

Bovendien zal de rest van je lichaam er ook gezonder van worden. Je immuunsysteem zal beter werken, je huid wordt steviger en stralender, je organen kunnen hun werk beter doen, je hersenen zullen beter werken en stress vermindert. Je spijsvertering begint al in je mond met speeksel. Ook dit is weer vocht. Zo kan ik nog wel even doorgaan, want water is voor alle processen in je lichaam heel hart nodig.

En als alle organen, ruggenmerg, spieren en botten, dus alle cellen in je lichaam, weer genoeg water kunnen opnemen, zal je zien dat je ook minder keer naar het toilet moet.

Bewegen

 Wat je ook kan doen om het vocht in je lichaam beter te laten stromen is bewegen. Door de schommeling die ontstaat bij bewegen begint het al beter te stromen. Stilstaand water komt nooit vooruit!

Ook al heb je er zelf niet zoveel erg in, je huid ademt en daarmee voert deze ook vocht uit je lichaam. En als je gaat zweten terwijl je beweegt, is de afvoer heel duidelijk te zien en vaak ook te ruiken. Het mooie is, dat ook zweet minder gaat ruiken als het meer doorstroomt. Het zijn namelijk de afvalstoffen die zorgen voor de geur. Hoe meer en hoe eerder deze afgevoerd worden, hoe ‘helderder’ jouw zweet wordt.

Als jij beweegt kunnen de lymfvaten beter het vocht afvoeren. Als je loopt spannen je spieren steeds aan. Die spiertrekkingen zorgen ervoor dat de lymfvaten ook kunnen samentrekken. Dit kunnen ze niet uit zichzelf, zij hebben de samentrekking van de spieren nodig om dit te kunnen doen. Door deze samentrekking van het lymfvat kan het lymfevocht (en dus ook de afvalstoffen) afgevoerd worden.

Manuele Lymfdrainage volgens Vodder (MLDV)

Uit al het bovenstaande kun je opmaken dat je lymfe een hele grote rol heeft in jouw waterhuishouding. Daarom kan een lymfedrainage jou ook helpen om het vocht in je lichaam beter te laten stromen.

De manuele lymfedrainage is een massagevorm die erop gericht is de kwaliteit van het interne watermilieu te verzekeren en een goede celregeneratie te bevorderen.

Dit is mogelijk door de stimulatie van de werking van de venen en het lymfestelsel, een stimulatie die nodig is om het teveel aan vocht (zichtbare en onzichtbare oedeem) efficiënter via deze afvoerwegen af te voeren.

 Het bijzondere aan de lymfedrainage volgens de methode van Vodder is, dat die niet alleen gericht is op een drainerende werking van het lymfesysteem, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht. Het is een holistische behandeling, waarbij de mens in zijn geheel telt.

De lymfedrainage is een zachte massagevorm, toepasbaar op het hele lichaam. Deze massage heeft als doel de vochtstromingen te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam. Al deze effecten hebben ook invloed op jouw rug- en/of schouderklachten.

Wil je ervaren wat een lymfedrainage bij jou doet? Maak dan een afspraak.

Samenvatting

 

Samenvattend kunnen we stellen dat bijna alle ziektes ontstaan door ophoping van afvalstoffen in je waterhuishouding. Water is belangrijk voor alle processen, alle cellen, alle organen en voor je totale waterhuishouding in je lichaam. Het zorgt voor aanvoer van alle goede stoffen en afvoer van alle afvalstoffen. Daarom is het heel belangrijk dat je dit water laat stromen.

Water kan je beter laten stromen door:

  • Ongeveer 2 liter water drinken per dag
  • Genoeg te bewegen
  • Een lymfedrainage.

Mocht je een afspraak met mij willen maken voor een lymfedrainage, dan kan je dit doen door mij te bellen 06 13881333 of door je gegevens door te geven via het contactformulier. Dan neem ik zo spoedig mogelijk op contact op met jou.

Over mij

Door de therapieën klassieke homeopathie en massagetherapie samen te voegen kan ik veel mensen met rug- en/of schouderklachten helpen te helen.

Volg mij op facebook

Gerelateerde artikelen

Pijn in je arm?

Pijn in je arm?

Een paar maanden geleden kwam een mevrouw bij mij van ongeveer 50 jaar. Zij kwam met klachten aan haar arm bij mij binnen en haar nek was stijf. Ze had stekende pijnen in haar linkerarm. Iedere beweging deed zeer. De kracht in haar arm werd steeds minder, als zij een pak melk vastpakte, begon haar arm te……

lees verder

1 Reactie

  1. Marian Belleman

    Wat een geweldige site is dit, mijn dochter is ook in behandeling voor beenlengte verschil. Ik heb haar gewezen op uw site.

    Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin